Süper Lig’de yayın gelirleri gerçekten adil mi dağıtılıyor?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emre
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Emre

Tribün Gözlemcisi
Süper Lig’in gelir kaynaklarından biri yayın hakları.
Her sezon kulüpler milyonlarca lira kazanıyor ama bu paranın dağılımı gerçekten adil mi?
Büyük kulüpler, yani Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, çoğu zaman gelirlerin büyük kısmını alıyor.
Bu da ligde eşitsizliği artırıyor: bütçesi yüksek takımlar daha iyi kadro kuruyor, düşük bütçeli takımlar ise sadece hayatta kalmaya çalışıyor.
Bu dengesizlik, rekabeti de etkiliyor.
Küçük takımların şampiyonluk şansı azalıyor, maçların sonucu önceden tahmin edilebilir hale geliyor ve ligde heyecan azalıyor.
Ayrıca sponsorluk ve taraftar gelirleri de büyük kulüplere yöneliyor; yayın gelirlerinin eşitsizliği, Türk futbolunu uzun vadede zayıflatıyor.

Ben oyunda da, gerçekte de yayın geliri ve paylaşımlarının çok kısır olduğunu düşünüyorum.
Gerçekten rekabet anlamında kulüplerin elini çok köreltiyor. Yayın gelirinin çok düşük olması örneğin ;

1) Transfer yolunda KAP gibi kurumları aşarak, arka yoldan dolaşmalara,
2) Sponsor gelirlerine çok bel bağlamaya ve sponsor arayışında kulüplerin pazarlık paylarının düşmesine,
3) Dolaylı yoldan rekabetin belirli bir zemin dışında sürdürülmesinin engellenmesine,
4) Ligin değerinin ve uluslararası yıldızların gelirken daha fazla maaş ve ekstra ayrıcalıklar talep etmelerine,
5) Alt liglerde bulunan köklü veya yeni kurulan fark etmeksizin kulüplerin yayın gelirleri için müzakere etme lüksünün kalmamasına sebebiyet veriyor.

Futbol özelinde örgütlenme ve tesisleşme yerine kısa vadede başarı kovalama odaklı, sürdürülemez politikalara sebep oluyor.
Böylece de tüketim çılgınlıkları, kaynağı belirsiz nakit akışları süregelmeye devam ediyor.

Sağlıklı bir spor ortamı olabilmesi için en gerekli değil belki ama elzem ihtiyaçlardan biri de yüksek gelirli yayın ihalelerine kavuşmaktır.

Geri