İzmir'e ilk Giren Kahraman Kumandan ve Zabitleri | Atatürk Günlüğü

TheodasFB

Tribün Gözlemcisi
9aMm79-taktisyen.jpg
İzmir’in Kadifekale’sine bayrağımızı çekmeye muvaffak olan Dördüncü Alayın Kumandanı Kaymakam Reşat Bey de hatıralarını şu suretle anlatıyor:

“Mensup olduğum Süvari İkinci Fırkası, 8 Eylül 922 günü Manisa’dan, Sabuncu Boğazı’ndan İzmir’e doğru hareket etti. Boğazda, Nif’ten (Mustafa Kemal Paşa kasabası) İzmir’e ricat eden Yunan kuvvetlerine tesadüf etti. Akşama kadar düşmanla muharebe etti ve geceyi Sabuncu Boğazı’nda geçirdi. 9 Eylül alessabah fırka İzmir’e doğru hareket etti. Alayım, fırkanın piştarı idi ve bölüğü Yüzbaşı İskender Efendi’nin bölüğü idi. Boğazdan kurtulur kurtulmaz İzmir göründü. İzmir’e girmek ve kavuşmak arzusu, zabitan, efrat ve hattâ hayvanatta bile yorgunluktan eser bırakmadı. Muavinim olan Binbaşı Şerafeddin Bey’in bidayette uç bölüğü ile hareket etmesini emretmiştim.

Fırkadan aldığım emir üzerine Bornova’nın cenubunda, makineli tüfek ateşiyle İzmir’e ricat etmekte olan düşman kuvvetlerine ateş edildi. Uç bölüğünü derhal diğer bir bölükle takviye ederek Bornova’ya girmesini ve mütebaki bölüklerimizle de mezkûr bölükleri takip edeceğimi Binbaşı Şerafeddin Bey’e bildirdim. Şerafeddin Bey kumandasındaki bölükler ve onu takip eden alay da Bornova’ya dâhil oldu. Bundan sonra Bornova–İzmir şosesi takip olundu.

Yollarda her taraf Yunan perakende askerleriyle dolu idi. Ara sıra ateş edenler oluyordu. Bunlara katiyyen ehemmiyet verilmedi. Tuçakoğlu fabrikasından uç bölüğüne edilen ateşten, alayımın kahraman efradından dört kişinin şehit olduğunu biraz sonra haber aldım. Bu fabrikanın bulunduğu mevkiden, fırka kumandanından aldığım emir üzerine Kadifekale’ye tevcihi istikamet ettim. Binbaşı Şerafeddin Bey de iki bölükle İzmir Hükûmet Konağı’na doğru gitmişti.

Yolda topladığım birçok Yunan zabit ve efradını, emniyet tesisi için yaya olarak yürüttüğüm birkaç neferin önüne koydum. Bunlara Rumca olarak, herkesin silahını teslim edip işiyle gücüyle meşgul olmaları ve kimseye fena muamele yapılmayacağını bağırtmaktaydım. Geçtiğimiz Hristiyan mahalleleri sekenesinin, küçüğünden en büyüğüne kadar, ellerinde silah ve bazılarında bomba bulunuyordu. Hemen hiçbirisi bunları istimale cesaret edemiyor, sersem sersem bakınarak öteye beriye kaçışıyorlardı.

Bu mahallelerden kurtulur kurtulmaz Basmane’ye geldik. Dindaşlarımızın azim tezahüratı karşısında bin müşkülâtla Kadifekale’sine çıktım ve emir çavuşum Bilecekli Celil’e kalenin üstüne Türk bayrağını çektirdim. Saat on buçuk vardı. Ertesi gün Aydın’dan İzmir’e ricat eden Zenginis Fırkası’yla muharebe ettik, mezkûr fırka zabitan ve efradı kâmilen esir edildi.”

Kaynak:
30 Ağustos Hatıraları — Nurer Uğurlu başkanlığında bir kurul tarafından hazırlanmıştır.
Dizgi - Yayımlayan: Yeni Gün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık A.Ş.
Baskı: Çağdaş Matbaacılık ve Yayıncılık Ltd. Şti., Ağustos 2000.
MUSTAFA KEMAL, FEVZİ ÇAKMAK, SALİH BOZOK, MUZAFFER KILIÇ, CEVAT ABBAS GÜRER.
30 Ağustos Hatıraları.

Son düzenleme:
Geri